Polecamy...

5 zasad, którymi powinieneś kierować się wybierając krzesła do kawiarni

11 Październik
2016

Wskazuje się, iż wyposażenie meblowe lokalu zależy od jego standardu, jak i również założonych funkcji obsługowych. W związku z czym meble w poszczególnych lokalach o podstawowym znaczeniu w pewnym procesie żywienia muszą spełniać określone wymagania – takie dotyczące określonego komfortu użytkowego oraz jaki jest niezbędny przy spożywaniu danych posiłków.

Zaznacza się, że krzesła do restauracji są określane podstawowymi meblami w restauracjach, jak i również kawiarniach czy barach. Krzesła, a w głównej mierze ich oparcia są jednak najbardziej widoczne na sali restauracyjnej, w związku z czym to one powinny zostać starannie dobierane do stylu oraz charakteru pomieszczenia. Analizując ,,chłopskie chaty” czy tak zwane ,,góralskie chaty” wskazuje się, że w lokalu stylizowanym na ten styl można posadzić swoich gości na drewnianych ławach. Natomiast w wytwornej restauracji przybywający gość wymaga wygody oraz elegancji.

Powinniśmy mieć jednak na uwadze, iż zanim dokonamy zakupu krzesła do naszej restauracji musimy się zastanowić, jakie dla naszych gości będą najwygodniejsze, a poza tym, które najlepiej się w to wszystko wkomponują. Wskazuje się jednak, że interesujące nas krzesła o powyższym zastosowaniu są dostępne w zestawach ze stołami. Poza tym wybór tego idealnego krzesła uświadamia nam, iż są one zarówno miękkie, jak i twarde. Na jakie się zdecydować? Niestety na to pytanie musi już sobie odpowiedzieć każdy z osobna.

Warto zastanowić z jakiego materiału chcemy mieć wykonane ,,nasze” krzesła. Wskazuje się, że większość krzeseł zostaje stworzona z twardego drewna – brzozowego bądź bukowego. Wiele osób decyduje się również na drewno dębowe – jednak należy mieć na uwadze, iż w takim wypadku tego typu krzesła są bardzo ciężkie. Należy zaznaczyć jako ciekawostkę, że do tapicerowania siedzisk, jak i również oparć czy podłokietników stosuje się nawet kilkumilimetrową piankę poliuretanową bądź mocne tkaniny obiciowe, jak i również skórę naturalną czy ekologiczną. Poza tym nogi krzeseł zabezpiecza się tak zwanymi podkładkami z dość twardego filcu. Ma to na celu ułatwienie ich bezgłośnego przesuwania czy zabezpieczenia przed groźnym zarysowaniem podłogi bądź uszkodzeniem wykładziny. Poza tym do produkcji krzeseł z grupy lżejszych używa się również chromowanych bądź lakierowanych rurek stalowych, czy sklejek kilkuwarstwowych i plecionek z włókien naturalnych, ale i również syntetycznych, a co za tym idzie również elementów z poszczególnych tworzyw sztucznych, a jednocześnie termoutwardzalnych.

Wskazuje się, iż oferty producentów są szerokie. Zatem krzesła do poszczególnych restauracji to bez wątpienia krzesła ciężkie, a zarazem produkowane w wielu przypadkach z litego drewna. To właśnie tego rodzaju siedziska w większości posiadają tapicerowane siedzisko czy oparcie. Niektóre modele wyposażone są również w twarde bądź tapicerowane podłokietniki.

Analizując rynek poszczególnych krzeseł śmiało można stwierdzić, że w ofertach są krzesła proste oraz ekskluzywne, czyli stylizowane. Poza tym rzadko spotyka się tak zwane krzesła twarde. Jednak najczęściej do licznych restauracji zamawiane zostają krzesła z miękkim siedziskiem oraz twardym oparciem. W związku z czym krzesła tapicerowane stanowią głównie z zasady wyposażenie restauracji o dość wysokim standardzie. To właśnie w takich restauracjach o jednak standardzie spotyka się w wielu przypadkach krzesła fotelikowe, które są stylizowane z poszczególnymi podłokietnikami, poza tym są okrągłe czy prostokątne. Zaznacza się, iż w zasadzie nie spotyka się tak zwanych ofert krzeseł metalowych bądź z tworzyw sztucznych. Krzesła do kawiarni … analizując ten rodzaj siedzisk wskazuje się, że są to głównie krzesła lekkie – jednak w całości twarde oraz częściowo bądź całkowicie tapicerowane. Bardzo ważną kwestią jest, iż chętnie zamawiane zostają krzesła drewniane z grupy giętkich. Jednak coraz to częściej, ze względu na występujące coraz częściej ogródki kawiarniane, stosuje się również krzesła wykonane z poszczególnych chromowanych rurek stalowych połączonych jednocześnie z materiałami drewnopochodnymi czy tworzywami sztucznymi. To właśnie owe krzesła stosowane sa do wspomnianego celu mają jednak specjalną konstrukcję ułatwiającą tak zwane ich składowanie w formie jedne w drugich, czyli występuje sztaplowanie. Poza tym spotyka się coraz częściej krzesła do wielu kawiarni składane. Wreszcie należy wspomnieć o krzesłach typu barowego, czyli hokerach. Ich krótki opis należy przede wszystkim rozpocząć od tego, że to dość wysokie krzesła, jednak ze skróconym oparciem bądź bez niego oraz z pewnymi poprzeczkami pozwalającymi na oparcie stóp –a więc wygoda dla naszych nóg. Poza tym wykonuje się je z drewna bądź metalu z twardym bądź tapicerowanym siedziskiem.

Jednak powinno się wskazać najważniejsze cechy krzeseł, które znajdują się w restauracji. Zatem zaznacza się, iż dobrym rozwiązaniem są tapicerowane – to właśnie takie będzie najlepiej utrzymać w czystości. Jednak minusem jest fakt, iż ten rodzaj krzesła może się szybko zniszczyć – uszkodzenie tapicerki. Wskazuje się, iż tak zwane Hokery powinny charakteryzować się dość nisko umiejscowionym środkiem ciężkości, a co za tym idzie muszą być dość stabilne. W związku z czym ciężka podstawa – to przede wszystkim bezpieczeństwo Naszych Gości. Poza tym w wielu sytuacjach hokery przytwierdza się do naszej posadzki – jednak w takiej sytuacji powinny być obrotowe. Kolejną dość ważną kwestią jest fakt, żeby posiadały również odpowiednie podpórki na nasze stopy.

Podsumowując wskazuje się, iż w kawiarni podstawowym elementem  oczywiście krzesła oraz należy o nie w prawidłowy sposób dbać. Poza tym wybierając tego rodzaju krzesła zaznacza się, iż powinno się na nie spojrzeć z pewnych, zróżnicowanych perspektyw.

 

To może Cię zainteresować